Odpowiedź eksperta: Czynniki ryzyka to: nieprawidłowa dieta z duża ilością czerwonego mięsa a małą ilością błonnika, otyłość, brak ruchu, uwarunkowania rodzinne (zespoły genetyczne istotnie podwyższają ryzyko zachorowania, ale nie mamy na to wpływu) oraz choroby zapalne jelita grubego. Aby wystrzec się raka jelita grubego należy dbać o siebie, prowadzić zdrowy tryb życia.
Na pytania odpowiada: prof. dr hab. Marek Bębenek, onkolog i chirurg. Specjalista na co dzień kieruje Oddziałem Chirurgii Onkologicznej w Dolnośląskim Centrum Onkologii we Wrocławiu. W latach 1996 do 2012 r. był przewodniczącym Zarządu Oddziału Wrocławskiego Polskiego Towarzystwa Onkologicznego, obecnie pełni fukcję v-ce przewodniczącego. Członek polskich i zagranicznych towarzystw naukowych: PTL, TChP, PTCHO, PTO, ESMO, ESSO oraz SSO. Inicjator i od 1998 kierownik merytoryczny programu profilaktyki nowotworów dziedzicznych, działającego w ramach Programu Promocji Zdrowia UM we Wrocławiu.
Kolejne pytania:
Czy można wyleczyć raka jelita grubego? Na czym polega operacja?
Co można jeść przy raku jelita grubego i cienkiego?
Czy rak jelita wyjdzie na USG? Jak go wykryć?
Zobacz także: Kolonoskopia – jak prawidłowo przygotować się do badania? Dieta zalecana przed planowanym badaniem