Polub nas na Facebooku
Czytasz: Herbata jaśminowa, czyli cesarska perła. Odmiany, właściwości, parzenie
menu
Polub nas na Facebooku

Herbata jaśminowa, czyli cesarska perła. Odmiany, właściwości, parzenie

herbata

Fot.: DN6 / stock.adobe.com

Herbata jaśminowa od stuleci ceniona jest ze względu na walory smakowe i działanie prozdrowotne. Pochodzi z Chin, jednak popularnością cieszy się na całym świecie. Herbata jaśminowa występuje w różnych odmianach. Niezwykle ważne jest przestrzeganie zasad jej parzenia.

Spośród szerokiej gamy herbat dostępnych na rynku na szczególną uwagę zasługuje herbata jaśminowa. Tradycja jej spożywania sięga ok. 800 lat wstecz, gdy piła ją chińska dynastia Song. Z czasów jej panowania (z początku XII w.) zachowały się niezwykle wtedy popularne obrazki malowane na kartach albumów. Ich częstym motywem była gałązka białego jaśminu. Nieprzypadkowo herbatę jaśminową nazywa się więc „cesarką perłą”.

Herbata jaśminowa – odmiany

Jaśmin to roślina z rodziny oliwkowatych. Należy do niego ok. 200 gatunków wywodzących się głównie z terenów Azji i Afryki. Kwiaty są białe, żółte i różowe. Charakteryzują się intensywnym, przyjemnym zapachem.

Herbata jaśminowa występuje w różnych odmianach

Zielona herbata jaśminowa

To najpopularniejszy rodzaj herbaty jaśminowej. Przyrządzana jest z liści herbaty chińskiej, które podczas przetwarzania poddawane są utlenianiu w minimalnym stopniu. Wykazuje silne właściwości prozdrowotne – głównie dzięki zawartości polifenoli. Herbata jaśminowa zielona jest połączeniem zielonej herbaty oraz kwiatów jaśminu, co nadaje jej wyjątkowy smak. Najpopularniejsza zielona herbata jaśminowa to sencha.

Biała herbata jaśminowa

Jest równie smaczna co zielona herbata jaśminowa. Białą herbatę przyrządza się z pąków i młodych liści specjalnej odmiany herbaty chińskiej. Zbiera się je wczesną wiosną, a następnie suszy na słońcu, dzięki czemu listki zachowują naturalny kształt. Biała herbata jaśminowa jest pozbawiona goryczki, a zatem subtelniejsza w smaku od zielonej herbaty jaśminowej.

Rooibos jaśminowy

Rooibos to czerwonokrzew (zatem nie jest tak naprawdę herbatą) znany również pod nazwą aspalat prosty. Jego dojrzałe liście suszy się i tnie na drobne kawałki. Ma specyficzny, miodowy smak, jest pozbawiony goryczy, nie zawiera kofeiny, za to stanowi bogactwo antyoksydantów. Herbata rooibos dzięki kwiatom jaśminu zyskuje ciekawy smak.

Czarna herbata jaśminowa

Herbata czarna otrzymywana jest w procesie więdnięcia, skręcania, fermentacji i suszenia liści. Jaśmin bywa dodawany do herbaty czarnej, np. cejlońskiej, dzięki czemu powstaje intensywny napar o ciekawym aromacie. W sprzedaży dostępna jest też herbata earl grey jaśminowa, czyli połączenie herbaty czarnej aromatyzowanej olejkiem bergamotowym z jaśminem.

Czerwona herbata jaśminowa

Również do herbaty pu-erh dodawane są kwiaty jaśminu. Herbata pu-erh wykazuje silne działanie prozdrowotne – reguluje pracę wątroby, pobudza przemianę materii i zmniejsza wchłanianie tłuszczu w jelitach, dlatego zalecana jest osobom odchudzającym się. Ponadto wzmacnia organizm, usprawnia pamięć i koncentrację. Czerwona herbata jaśminowa odznacza się niepowtarzalnym aromatem.

Herbata jaśminowa – właściwości i działanie

Chińczycy zaczęli wzbogacać herbatę kwiatami jaśminu nie tylko ze względu na jego aromat, ale też właściwości zdrowotne. Zawarte w jaśminie olejki eteryczne działają wszechstronnie na organizm. Dzięki nim herbata jaśminowa:

  • odpręża,
  • pomaga się uspokoić i odzyskać równowagę psychiczną,
  • niweluje zmęczenie,
  • ułatwia zasypianie,
  • korzystnie wpływa na sen,
  • usuwa napięcie psychiczne,
  • poprawia samopoczucie,
  • jest naturalnym lekiem w walce z depresją,
  • pomaga oczyścić organizm z toksyn,
  • reguluje pracę jelit,
  • łagodzi dolegliwości żołądkowo-jelitowe,
  • obniża poziom tzw. złego cholesterolu (frakcja LDL),
  • spowalnia procesy starzenia,
  • chroni organizm przed rozwojem groźnych chorób,
  • działa przeciwnowotworowo,
  • działa przeciwzapalnie,
  • obniża ciśnienie krwi,
  • wzmacnia serce,
  • ma działanie antybakteryjnie,
  • reguluje poziom glukozy we krwi,
  • pobudza metabolizm,
  • jest polecana w profilaktyce przeciwzawałowej,
  • działa jak afrodyzjak.

Jak parzyć herbatę jaśminową?

Żeby zachować wszystkie cenne właściwości jaśminowej herbaty i wydobyć jej smak, należy przestrzegać zasad właściwego parzenia:

  1. Do filiżanki wsypać 1 czubatą łyżeczkę suszonych listków (lub 2 łyżeczki dla wzmocnienia intensywności naparu).
  2. Zieloną herbatę jaśminową parzy się wodą o temperaturze ok. 70–80ºC; białą herbatę jaśminową – ok. 70ºC; rooibos i czarną herbatę jaśminową (w tym earl grey) – ok. 95–96ºC, a czerwoną herbatę jaśminową – ok. 90ºC.
  3. Filiżankę trzeba przykryć i odstawić na 3–4 minuty (przedłużanie czasu parzenia, szczególnie w przypadku herbaty zielonej, może wydobyć goryczkę).

Herbata jaśminowa ma tak delikatny i subtelny smak, że dodawanie do niej substancji słodzących nie jest konieczne. Słodzić nie powinno się herbaty czerwonej jaśminowej, ponieważ cukier neutralizuje korzystne właściwości pu-erh.

Zobacz film: Czy herbata z cytryną jest szkodliwa dla zdrowia - test. Źródło: 36,6


Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
115
4
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?