Polub nas na Facebooku
Czytasz: GIS radzi, by pieczywo kupowane luzem, przed spożyciem włożyć do piekarnika
menu
Polub nas na Facebooku

GIS radzi, by pieczywo kupowane luzem, przed spożyciem włożyć do piekarnika

Getty Images

Choć nie ma naukowych badań, które wskazywałyby możliwość zarażenia się koronawirusem drogą pokarmową, Główny Inspektorat Sanitarny radzi, by pieczywo kupowane luzem najpierw potraktować wysoką temperaturą.

Jak podawać i kupować pieczywo w dobie pandemii?

Źródła naukowe podają, że wirusy tracą aktywność przy temperaturze około 60 stopni. Jeśli więc obawiasz się, że osoba zarażona koronawirusem osoba mogła przenieść patogen na twoje bułki czy chleb, przed podaniem wstaw je na chwilę do rozgrzanego piekarnika. Dzięki temu, po wyciągnięciu będziesz miał nie tylko „czyste”, ale i ciepłe oraz chrupiące pieczywo.

Przypomnijmy jednak, że do tej pory nie ma żadnych badań, które potwierdzały by możliwość przenoszenia SARS-CoV-2 drogą pokarmową. Wiadomo jednak, że ostrożności nigdy nie za wiele. W związku z tym, również dla bezpieczeństwa innych, warto kupować pieczywo w rękawiczkach – w końcu nigdy nie wiadomo, czy samemu nie jest się nosicielem wirusa.

Co zrobić z zakupami po przyjściu do domu?

W czasie pandemii trzeba zachowywać szczególną ostrożność, także rozpakowując zakupy. O czym zatem trzeba pamiętać? Przede wszystkim o wyrzuceniu do kosza wszystkich foliowych torebek (tak, wiemy, że to nie jest ekologiczne) i pudełek – oczywiście w ramach możliwości. Najlepiej więc, co tylko się da, przełożyć do własnych pojemników i pakować do swoich toreb. Natomiast opakowania tych produktów, których nie da się przełożyć do innego naczynia, należy zdezynfekować. Podobnie zresztą jak warzywa i owoce. Pamiętaj, że wystarczy tutaj użyć cieplej wody z mydłem.

Jak robić zakupy, by uniknąć zarażenia koronawirusem?

Jeśli masz taką możliwość, najlepiej zrób je online. Jeśli jednak musisz udać się do marketu, idź pieszo lub wybierz prywatny środek transportu. W sklepie zachowaj minimum metrową odległość od kasjerów czy innych kupujących. Postaraj się spędzić jak najmniej czasu między półkami – najlepiej idź do marketu ze spisaną wcześniej listą. Dobrym pomysłem będzie także przyjście z własną torbą – plastikowe siatki i koszyki to skupiska zarazków. Pomocne będzie także płacenie zbliżeniowe. Po wyjściu koniecznie użyj antybakteryjnego płynu do rąk.

Zobacz też: Trójmiejski Bank Żywności przygotowuje specjalne paczki dla osób objętych kwarantanną

Źródło: TVN24

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
76
7
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?