Polub nas na Facebooku
Czytasz: Poród brzuszny zastosowany w Polsce. Pionierska metoda cesarskiego cięcia?
menu
Polub nas na Facebooku

Poród brzuszny zastosowany w Polsce. Pionierska metoda cesarskiego cięcia?

cięcie cesarskie

mustafagull/getty images

Mniejszy ból i szybszy powrót do formy. Podobno takie zalety niesie za sobą metoda cięcia cesarskiego FAUCS. Tak twierdzą lekarze ze Szpitala Wojewódzkiego w Olsztynie, którzy od niedawna przeprowadzają porody brzuszne.

Czym jest poród brzuszny?

Poród francuski FAUCS jest odmianą cięcia cesarskiego, opracowaną przez zespół francuskich i izraelskich położników, którą od tygodnia wykorzystuje się w Szpitalu Wojewódzkim w Olsztynie.

Jak tłumaczy ginekolog położnik z olsztyńskiego szpitala dr n. med. Tomasz Waśniewski, jest to poród, przy którym podobnie jak w przypadku tradycyjnego CC, wykorzystuje się nacięcie skóry brzucha – tyle, że znaczenie mniejsze. Znacząca różnica następuje w drugim etapie operacji.

Wykorzystujemy z fizjologicznej współpracy z mamą w postaci  parcia i rodzenia główki naśladując niejako poród naturalny. To inna forma cięcia cesarskiego, nieco bardziej fizjologiczna. Przyglądamy jej się z uwagą. Zobaczymy, co z tego będzie

-mówił w Dzień Dobry TVN ginekolog położnik dr n. med. Tomasz Waśniewski.

Zobacz film: „Porody brzuszne” – nadzieja dla przyszłych mam

źródło:Dzień Dobry TVN

Szybszy powrót do formy

Jak tłumaczy dr Tomasz Waśniewski, założenie cięcia cesarskiego metodą FAUCS jest takie, by umożliwić mamie szybszy powrót do pełnej sprawności.

W porodzie metodą FAUCS dziecko jest wyciągane stopniowo, nie natychmiastowo, jak w przypadku tradycyjnego CC. Podczas porodu kobieta otrzymuje specjalny gwizdek, do wytworzenia odruchu parcia, dzięki temu główka dziecka rodzi się w sposób bardziej fizjologiczny niż przy tradycyjnym cięciu cesarskim

-wyjaśnia lekarz z Wojewódzkiego Szpitala w Olsztynie.

Metoda bardziej ryzykowna?

Metodzie FAUCS zaufał olsztyński zespół lekarzy. O wypowiedź na temat porodu francuskiego poprosiliśmy dr n. med. Grzegorza Południewskiego. Ginekolog ma inne zdanie co do porodu brzusznego. Zdaniem położnika proponowana przez olsztyński zespół technika, wcale nie jest pionierska, ponieważ porody pozaotrzewnowe były już promowane na początku XX wieku ze względu na ryzyko zapalenia otrzewnej. Pierwszy tego typu zabieg wykonał w 1901 roku Fritz Frank w Kolonii.

Cięcia pozaotrzewnowe są znane, ale się ich nie praktykuje, z tego względu, że operacja jest technicznie trudniejsza, dłuższa i bardziej ryzykowna. Może nieść większe powikłania np. ryzyko uszkodzenia pęcherza. Cięcie otrzewnowe (tradycyjna cc przyp. red.) nie niesie aż takiego ryzyka i jest prostsze. Jedynym wskazaniem do cięcia pozaotrzewnowego jest zakażenie wewnątrz macicy. Wykonywane w ten sposób cięcie ( parcie pacjentki, powolne uwolnienie części przodującej) może być wykonywane tylko w warunkach braku zagrożenia dla płodu. Większość cięć cesarski z wskazań nagłych jest wykonywana i jest operacją ratującą życie i zdrowie noworodka. Stąd też proponowana modyfikacja raczej nie znajdzie zbyt licznych zastosowań w praktyce położniczej

- wyjaśnia dr n. med. Grzegorz Południewski.

Zobacz film: Ciąża i poród w czasach pandemii. Dr Grzegorz Południewski opowiada na pytania w Dzień dobry TVN.

źródło: Dzień dobry TVN

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
0
0
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?