Oprócz popularnego cynamonu cejlońskiego w sprzedaży znajduje się kasja, czyli cynamon wonny. Już w czasach starożytnych używano go do wytwarzania perfum i kadzideł. Cynamon wonny wykazuje działanie odświeżające, przeciwgrzybicze, przeciwbakteryjne, rozgrzewające, napotne, kojące. Zalecany jest na liczne dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego oraz jako męski afrodyzjak wydłużający czas erekcji. W kuchni kora cynamonowca używana jest w postaci wysuszonej i zmielonej na proszek lub lasek.
Co to jest kasja?
Kasja to gatunek drzewa z rodzaju cynamonowiec. Alternatywnie określany jest jako cynamonowiec wonny (z łac. Cinnamomum cassia) lub chiński. Rodzimie pochodzi z Chin. Obecnie uprawiany jest na szeroką skalę na terenie Azji Południowej oraz Południowo-Wschodniej. Kasja jest rzadko importowana do Europy.
Charakterystyka kory kasji
W przemyśle zauważa się dość często praktykę podstawiania tańszego cynamonu wonnego zamiast cejlońskiego. Żeby ustrzec się przed takim działaniem, warto poznać charakterystyczne cechy kory obu tych produktów.
Cecha | Cynamon cejloński | Cynamon chiński, tzn. kasja |
---|---|---|
mielenie laski | miele się łatwo i szybko, gdyż laski są kruche | miele się bardzo ciężko, ze względu na twarde i grube laski |
kolor mielonej kory | żółtobrązowy | brązowy, podbarwiony nieco na czerwono |
wygląd laski | laska złożona jest z kilku cienkich warstw, zwiniętych po obu stronach kory, tworzy tzw. dwururkę, która w przekroju przypomina cygaro | skręcony w pojedyncze laski, kora charakteryzuje się ciemnopopielatym zabarwieniem i dość sporą szorstkością |
smak przyprawy | korzenny, z cytrusową nutą, lekko piekący | korzenny, piekący i cierpki |
Zastosowanie kasji w lecznictwie
Kasja jest rośliną o pozytywnym działaniu na ludzki organizm. Znana jest przede wszystkim z silnego działania dezynfekującego. Pobudza wydzielanie soków trawiennych i ułatwia przyswajanie pokarmów. Łagodzi mdłości, pobudza apetyt, poprawia ukrwienie narządów znajdujących się w jamie brzusznej. Cynamon chiński zapobiega nadmiernej kolonizacji chorobotwórczych bakterii w przewodzie pokarmowym i tworzeniu się wrzodów żołądka. Wykazuje działanie przeciwbakteryjne, rozgrzewające, napotne, kojące, antyseptyczne, grzybobójcze, przeciwutleniające, przeciwzapalne, przeciwcukrzycowe. Usprawnia krążenie krwi w organizmie, obniża poziom cholesterolu i lipidów oraz glukozy we krwi, reguluje wartość ciśnienia tętniczego krwi. Kasja to środek energetyzujący, który dodaje sił witalnych. Wspomaga proces leczenia trudno gojących się ran, zakażeń i stanów zapalnych. Cynamon pełni też rolę afrodyzjaku dla mężczyzn. Podniesienie przepływu krwi w obrębie jamy brzusznej przedłuża erekcję.
Olejek kasjowy w lecznictwie
Liście, niedojrzałe owoce i młode gałązki cynamonu kasja służą do produkcji olejku eterycznego, który określa się jako olejek kasjowy lub kasja. Surowce moczy się w wodzie morskiej, po czym poddaje procesowi destylacji parą wodną. Badacze donoszą, że olejek kasjowy ma większą zawartość aldehydu cynamonowego w porównaniu z olejkiem cynamonowym otrzymanym z cynamonowca cejlońskiego (z łac. Cinnamomum verum). Olejek może być używany na kilka sposobów, w tym doustnie po rozcieńczeniu z miodem, na skórę po rozcieńczeniu w oleju kokosowym, a także jako odświeżacz powietrza. Zalecana dawka przyjmowanego wewnętrznie olejku wynosi 1 kroplę na łyżeczkę miodu. Przeciwwskazany jest w czasie ciąży, karmienia piersią i dla dzieci poniżej 3 lat. Olejek kasjowy zalecany jest do łagodzenia objawów reumatyzmu, grypy, przeziębienia, zaparć, bólów brzucha i nerwobóli. Stosowany może być zewnętrznie do masażu, kąpieli, nacierania klatki piersiowej, podeszwy stóp czy pleców. W starożytności był używany do celów liturgicznych.
Dlaczego warto używać cynamonu? Odpowiedź znajdziesz w filmie:
Czy kasja jest szkodliwa dla zdrowia?
Cynamon wonny zawiera sporą ilość kumaryny (wzór sumaryczny C9H6O2) – organicznego związku chemicznego z grupy benzopirenów, który wykazuje działanie hepatotoksyczne i rakotwórcze przy znacznym spożyciu. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (z ang. European Food Safety Authority, EFSA) donosi, że dzienne spożycie kumaryny przekraczające 0,1 mg na 1 kg masy ciała jest niebezpieczne dla organizmu. Federalny Instytut Oceny Ryzyka (z niem. Bundesinstitut für Risikobewertung, BfR) w Niemczech informuje, że 1 kg sproszkowanego cynamonu wonnego zawiera od 2,1 do 4,4 g kumaryny. Zatem 1 łyżeczka to źródło około 5,8–12,1 mg tego związku i przekracza dopuszczalne dzienne spożycie na 1 kg masy ciała w ciągu doby.
Pozalecznicze zastosowanie cynamonowca wonnego
Kasja ma dość szerokie zastosowanie. Kora cynamonowca używana bywa jako przyprawa zarówno do wyrobów cukierniczych, jak i dań wytrawnych, np. duszenia mięsa (zwłaszcza baraniny i wołowiny), produkcji sosów. Jest podstawowym składnikiem mieszanki pięciu smaków. Dodawana jest do kompotów, pieczonych owoców, owsianki, musów owocowych, budyniu, gorącej herbaty, wina, ponczu, kawy, likieru. Idealnie komponuje się z kaszami. Jednak specjaliści podkreślają, że jest mniej wartościowa od cynamonu cejlońskiego. Z korzeni produkowana jest kamfora, zaś nasiona używane są do wytwarzania oleju, który wykorzystywany jest w przemyśle perfumeryjnym.
Ile kosztuje cynamon wonny?
Za opakowanie 50 g kory cynamonu wonnego płaci się około 5 zł. Cynamon chiński nabyć można także w postaci drobno zmielonego proszku. Opakowanie 500 g to koszt około 15 zł. Z kolei za flakonik 10 ml olejku kasjowego zapłaci się średnio 25 zł.
Bibliografia:
1. Włodarczyk Z., Rośliny biblijne. Leksykon, Kraków, Instytut Botaniki im. W. Szafera PAN, 2011.
2. Dąbrowska J.A., Śmigielski K.B., Potencjał biologiczny drzemiący w cynamonowcach - olejki eteryczne cynamonowy, kasjowy i kamforowy, „Aromaterapia”, 2018, 1(91), s.