Polub nas na Facebooku
Czytasz: Chorujesz na nadciśnienie? Koronawirus może być dla ciebie bardzo niebezpieczny
menu
Polub nas na Facebooku

Chorujesz na nadciśnienie? Koronawirus może być dla ciebie bardzo niebezpieczny

Osoba, która ma mierzone ciśnienie

Fot: Darrin Klimek / gettyimages.com

Infekcja koronawirusem SARS-CoV-2 może być bardzo niebezpieczna dla osób z chorobami układu sercowo-naczyniowego. Najnowsze badania pokazują, że w grupie ryzyka znajdują się przede wszystkim osoby z nadciśnieniem. W ich przypadku prawdopodobieństwo zgonu z powodu COVID-19 jest bardzo wysokie.

O tym, że zakażenie koronawirusem SARS-CoV-2 może być niebezpieczne dla osób ze schorzeniami układu krążenia lekarze mówili już od dawna. Najnowsze badania przeprowadzone przez naukowców z Chin i Irlandii tylko potwierdzają tę tezę i wskazują, że w grupie szczególnego ryzyka znajdują się osoby z nadciśnieniem.

Zobacz także: Raport specjalny o koronawirusie

Nadciśnienie podnosi ryzyko zgonu z powodu COVID-19

Badacze z Chin i Irlandii przeanalizowali historię choroby 2866 pacjentów z COVID-19, którzy zostali przyjęci do szpitala Huo Shen Shan w Wuhan w Chinach na przełomie 5 lutego a 15 marca 2020 roku. Blisko 30 proc. hospitalizowanych miało nadciśnienie.

Z 850 pacjentów z nadciśnieniem i koronawirusem 34 zmarło, dla porównania wśród 2027 chorych bez nadciśnienia zmarły 22 osoby. Zdaniem lekarzy zbyt wysokie ciśnienie ponad dwukrotnie zwiększa ryzyko zgonu z powodu COVID-19. Analiza pokazała, że prawdopodobieństwo zgonu jest jeszcze wyższe u osób, które nie leczą nadciśnienia. Ze 140 chorych z COVID-19 i nadciśnieniem zmarło 11 osób. Spośród 710 pacjentów, którzy stosowali lek regulujące ciśnienie zmarły 23 osoby.

W swoje analizie badacze wzięli pod uwagę również rodzaje leków na nadciśnienie, które przyjmowali pacjenci. Mimo że najniższą śmiertelność odnotowano wśród osób, które stosowały inhibitory, to wynik analizy trzeba traktować ostrożnie. Liczba pacjentów objętych badaniem była zbyt mała i aby mieć pewność, że taka forma leczenia jest najskuteczniejsza, konieczne są większe i bardziej szczegółowe testy.

Koronawirus SARS-CoV-2 - co trzeba o nim wiedzieć?

Infekcja koronawirusem SARS-CoV-2 może wywołać chorobę nazwaną przez lekarzy COVID-19. Schorzenie atakuje przede wszystkim układ oddechowy. Wywołuje ostre zapalenie płuc, które w skrajnych przypadkach może zmienić się w niewydolność oddechową.

Pierwsze objawy choroby bardzo przypominają grypę. Pacjenci mają wysoką gorączkę, suchy kaszel, duszności, bóle mięśni i stawów oraz czują się osłabieni. Część chorych ma zaburzenia węchu i smaku.

Osoby, które mają takie objawy powinny bezzwłocznie skontaktować się ze szpitalem zakaźnym lub najbliższą stacją sanepidu.

Dlaczego koronawirus jest aż tak niebezpieczny? Dowiesz się tego z filmu:

Zobacz film: Koronawirus - jak bardzo jest niebezpieczny? Źródło: 36,6

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
67
8
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?