Polub nas na Facebooku
Czytasz: Błędy popełniane w czasie gotowania makaronu, ziemniaków i ryżu
menu
Polub nas na Facebooku

Błędy popełniane w czasie gotowania makaronu, ziemniaków i ryżu

Gotowanie ryżu - ryż w garnku na palniku.

Fot. Enes Evren / Getty Images

Gotowanie podstawowych produktów takich, jak makaron, ryż czy ziemniaki, nie należy do najtrudniejszych. Okazuje się jednak, iż często nieświadomie popełniamy małe błędy, które mają wpływ na efekt końcowy dania. Sprawdź, jakie są najczęściej popełniane błędy podczas gotowania ryżu, makaronu oraz ziemniaków i dowiedz się, jak przygotować je w odpowiedni sposób.

Błędy popełniane podczas gotowania makaronu

  • Zbyt mało wody

Często do ugotowania makaronu sięga się po zbyt mały garnek, w stosunku do ilości makaronu, jaką chce się ugotować. Makaron należy gotować w dużej ilości wody, gdyż podczas jego gotowania wydziela się skrobia. Kiedy makaron ma mało przestrzeni, a wody jeszcze mniej, skrobia powoduje sklejanie się makaronu. Aby ugotować go poprawnie, należy wybrać odpowiednio duży garnek oraz wlać odpowiednią ilość wody. Wtedy skrobia jest rozproszona i nie powoduje sklejania się makaronu. Na 100 g makaronu przypada 1 litr wody. Makaron należy również często mieszać. Dodatkowo, im więcej wody w garnku, tym jej temperatura znacznie mniej się obniży po dodaniu makaronu, co sprawi, że woda szybciej się zagotuje.

  • Niekontrolowanie czasu

Przed wrzuceniem makaronu do garnka, należy sprawdzić czas jego przygotowania. Czas gotowania ma wpływ na smak, konsystencję, zapach, a nawet na indeks glikemiczny (IG) makaronu. Rozgotowany makaron znacznie traci na wartości smakowej, lepi się i ma większy indeks glikemiczny. Im większy jest indeks, tym glukoza szybciej przechodzi do krwi powodując wyrzut insuliny, co nie jest korzystne dla zdrowia. Po wrzuceniu makaronu do garnka, woda powinna zagotować się jak najszybciej, co zapobiega zbyt długiemu trzymaniu makaronu w wodzie.

  • Płukanie makaronu po ugotowaniu

Częstym błędem jest płukanie makaronu zaraz po jego ugotowaniu. Taki zabieg powoduje zmycie skrobi z jego powierzchni. Co za tym idzie? Sos nie połączy się odpowiednio z makaronem tylko będzie spływał po jego powierzchni. Co więcej, płukanie makaronu obniża jego temperaturę, a zatem w momencie podania dania do stołu, może być już zimny.

  • Dodatek oleju do wody

Nie jest to błędem, ale również w niczym nie pomaga. Dodatek oleju lub oliwy, według przekonań ma zapobiec sklejaniu się makaronu. Jednak olej jest lżejszy od wody i podczas gotowania utrzymuje się na jej powierzchni więc nie ma jakiegokolwiek wpływu na zmniejszenie lepkości makaronu. Aby temu zapobiec należy użyć odpowiedniej ilości wody.

Jaki makaron lub ryż najlepiej wybrać? Zobaczcie na filmie:

Zobacz film: Wartość odżywcza makaronu i ryżu. Źródło: Wiem, co jem 

Błędy popełniane podczas gotowania ryżu

  • Niepłukanie ryżu

Przed wrzuceniem ryżu do wody należy go dobrze wypłukać. Taki zabieg ma na celu wypłukanie wszelkich zanieczyszczeń, nadmiernej ilości skrobi (ryż nie będzie się sklejał) oraz będzie miał lepszy smak. Bez tego ryż może również mocno spieniać wodę. Należy go płukać do momentu aż woda będzie przezroczysta, a nie biała.

  • Nieodpowiedni garnek

Najlepszy garnek do gotowania ryżu to taki z grubym dnem. Ciepło w takim garnku jest dobrze rozprowadzone oraz długo się utrzymuje na stałym poziomie. Dodatkowo, garnek powinien być odpowiedniej wielkości, aby móc wlać odpowiednią ilość wody. Garnki z cienkim dnem nie rozprowadzają dobrze ciepła, co nie sprzyja równomiernemu gotowaniu. Po zagotowaniu wody, ryż należy wrzucić do garnka i zmniejszyć ogień lub moc i gotować pod przykryciem przez 12-15 minut.

  • Mieszanie ryżu podczas gotowania

W przeciwieństwie do makaronu, ryżu nie należy mieszać podczas gotowania. Mieszanie ryżu sprawia, że skrobia również zaczyna się mieszać, co sprzyja rozgotowaniu i sklejaniu się ryżu. Dodatkowo, podczas gotowania nie należy zdejmować pokrywki, gdyż para i ciepło uciekają, a czas gotowania się wydłuża.

  • Zbyt mało wody

Aby ryż był sypki i sprężysty należy zachować odpowiednie proporcje. Na 1 szklankę ryżu przypada 5 szklanek wody. W ryżu znajdują się śladowe ilości arszeniku, która jest trucizną i w większych ilościach powoduje problemy zdrowotne. Odpowiednia ilość wody sprawi większe wypłukanie arszeniku z ryżu.

Zobaczcie także, z czym obiad będzie najzdrowszy:

Zobacz film: Test: Z czym obiad będzie najzdrowszy - z ryżem, kaszą, ziemniakami czy makaronem? Źródło: 36,6

Błędy podczas gotowania ziemniaków

  • Zostawianie ziemniaków w wodzie

Ziemniaki są źródłem witamin i minerałów, które są rozpuszczalne w wodzie. Zostawienie ich na dłuższy czas w wodze przed ich ugotowaniem sprawia, że składniki odżywcze przechodzą do wody, a ziemniaki tracą na wartości.

  • Zbyt grube obieranie

Najwięcej składników odżywczych znajduje się pod skórką. Dlatego ziemniaków nie należy obierać zbyt grubo. Alternatywą do obierania jest dokładne ich umycie, wyszorowanie i ugotowanie w tak zwanych mundurkach. Ta metoda najlepiej sprawdza się przy młodych ziemniakach.

  • Nierównomierny kształt

Ziemniaki powinny być mniej więcej podobnej wielkości. Ziemniak wielkości pięści będzie się gotował znacznie dłużej niż te mniejsze. Dlatego większe ziemniaki powinno się kroić na mniejsze części, co pozwoli na równomierne ugotowanie wszystkich na raz. Na 1 kg ziemniaków przypada 3 litry wody. Należy je gotować przez 20-30 minut. Po 20 minutach należy sprawdzić nożem lub widelcem czy są miękkie i oszacować czy potrzebują więcej czasu.

W każdym z przypadków należy również używać soli. Sól nadaje smak, bez niej makaron smakuje jak mąka, ryż jest mdły, a ziemniaki bez smaku. Sól należy dodać po zagotowaniu się wody, ale przed włożeniem makaronu i ryżu do garnka, a ziemniaki od razu, gdy są gotowane w zimnej wodzie. 

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
5
0
Polecamy
Jak zrobić żółty ryż z curry lub kurkumą i z czym go podawać?
Jak zrobić żółty ryż z curry lub kurkumą i z czym go podawać? Dzień Dobry TVN
Cenne właściwości ryżu jaśminowego i sposoby gotowania
Cenne właściwości ryżu jaśminowego i sposoby gotowania Dzień Dobry TVN
Wszystko o kaszy jaglanej – przepisy, gotowanie, kalorie i indeks glikemiczny
Wszystko o kaszy jaglanej – przepisy, gotowanie, kalorie i indeks glikemiczny TVN zdrowie
Ryż brązowy – dlaczego jest zdrowszy od białego?
Ile ma kalorii?
Ryż brązowy – dlaczego jest zdrowszy od białego? Ile ma kalorii? TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Dietetyczka radzi: Dieta ketogeniczna - plan, efekty, przepisy i skutki uboczne
Dietetyczka radzi: Dieta ketogeniczna - plan, efekty, przepisy i skutki uboczne
Dieta niskowęglowodanowa, czyli skuteczna redukcja tkanki tłuszczowej. Na czym polega dieta niskowęglowodanowa – zasady i efekty jej stosowania. Przykładowy dzienny jadłospis
Dieta niskowęglowodanowa, czyli skuteczna redukcja tkanki tłuszczowej. Na czym polega dieta niskowęglowodanowa – zasady i efekty jej stosowania. Przykładowy dzienny jadłospis
Co oznacza i do czego prowadzi zanik kory mózgowej? Przyczyny i objawy schorzenia
Co oznacza i do czego prowadzi zanik kory mózgowej? Przyczyny i objawy schorzenia
Kiedy i co można jeść po gastroskopii? Zalecenia po badaniu
Kiedy i co można jeść po gastroskopii? Zalecenia po badaniu
Strofantyna – gdzie kupić zapomniany lek nasercowy?
Strofantyna – gdzie kupić zapomniany lek nasercowy?
Dieta paleo - przykładowy jadłospis, przepisy, zasady i efekty
Dieta paleo - przykładowy jadłospis, przepisy, zasady i efekty